Категории
Количка
Имунна система

Имунна система

ВИЖТЕ НАЙ-ДОБРИТЕ ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ ЗА ИМУННА СИСТЕМА прочетете повече

Хранителни добавки за подкрепа на имунитета

Според СЗО около 10% от хората на нашата планета имат силен имунитет, който ги предпазва от повечето заболявания. Това са най-щастливите, които дори по време на епидемии не се разболяват от настинки и грип, както и от други заболявания. Други 10% от хората страдат от вродена имунна недостатъчност и боледуват доста често. При останалите 80% от хората функционирането на имунната система зависи от условията, начина на живот и вниманието към здравето.

Имунната система изпълнява много жизненоважни функции и използва цялата сила на тялото, за да се защити от наранявания, болести и инфекциозни агенти, включително бактерии, вируси, гъбички и паразити.

Как се изгражда имунитетът?

Имунната система може също да разпознава, защитава и унищожава анормални клетки, получени от собствените тъкани на гостоприемника. Има две основни функционални части на имунната система:

 • Вроден 
 • Придобит

Имунната система действа, създавайки изолационна бариера, идентифицирайки и елиминирайки болестотворните микроорганизми. В допълнение, той идентифицира и елиминира безвредни източници на антигени, поддържа паметта за имунологични срещи.

Имунната система се състои от различни органи, клетки и протеини. Кожата, лигавиците на дихателната система, стомашно-бъбречните пътища и пикочните пътища образуват физическа бариера, която е първата линия на защита на организма. Освен нервната система, имунната система се счита за най-сложната и многостранна система в човешкото тяло. Неговата сложна мрежа включва различни клетки, разпределени в човешкото тяло, които се движат през лимфата и кръвния поток.

Клетките се класифицират като първични лимфоидни органи, където възникват и узряват имунни клетки (костен мозък и тимус), и вторични лимфоидни органи (лимфни възли, далак и лимфоидна тъкан, свързани с червата), където зрелите имунни клетки взаимодействат с и реагират на антигени.

Важно, така че системата да работи!

Въпреки това, за да бъде ефективна имунната система, е необходимо тя да разграничава своите собствени и чужди клетки, организми и вещества и да може да елиминира вредните чужди образувания. Когато възникнат проблеми в имунната система, могат да възникнат автоимунни заболявания, като:

 • Ревматоиден артрит
 • Лупус
 • Дифузна склероза
 • Болест на Грейвс

Тези състояния са свързани с проблеми с придобития отговор на имунната система. При автоимунна реакция антителата и имунните клетки погрешно се насочват към здравите тъкани на тялото, сигнализирайки на тялото да ги атакува. Хората със симптоми на автоимунни заболявания, като: умора, треска и възпаление, винаги трябва да бъдат насочвани към имунолог.

Все повече хора се обръщат към интернет за съвети относно използването на различни хранителни добавки, продавани за укрепване на имунната система, особено непосредствено преди началото или в сезона на настинките и грипа.

Фактори, които могат да увредят имунната система

Изследователите са идентифицирали определени фактори, които могат да повлияят на имунната система, като:

 1. Лоша диета
 2. Хроничен стрес
 3. Липса на сън
 4. Определени заболявания
 5. Употребата на кортикостероиди и имуносупресори

Хроничната загуба на сън е свързана не само с повишаване на възпалителните маркери, но и с имунодефицит. Освен това изследванията показват, че процесът на стареене може да засегне и имунната система и че изглежда има връзка между храненето и имунитета при по-възрастните хора. Това е така, защото хората в напреднала възраст са склонни да ядат по-малко, може да имат по-малко разнообразие от храни в диетата си и може да загубят апетит поради приема на определени лекарства или заболявания.

Необходими ли са хранителни добавки?

Изследователите продължават да изучават ефектите от диетата, физическото нараняване, възрастта, психологическия стрес и други фактори върху имунния отговор.

Някои изследвания показват, че недохранването с дефицит на цинк или селен, желязо, мед, витамини А, С, Е и В6 и фолиева киселина значително засяга реакцията на имунната система. В допълнение, преяждането, наднорменото тегло или затлъстяването също могат да намалят имунния отговор.

Правилните хранителни навици, като здравословна и балансирана диета, са от решаващо значение за укрепване на имунната система, а основните хранителни вещества, предлагани за поддържане на имунното здраве, включват витамини A, B6, C и E, както и фолиева киселина, цинк, селен и желязо. Употребата на пробиотици и пребиотици може да повлияе на реакцията на имунната система.

Какво съдържат добавките за имунитет?

Много от добавките, продавани за общо подобряване на имунната система, съдържат един или повече от витамините A, B6, C, D и E, както и цинк и селен. Някои съдържат витамини, минерали и различни съставки, като ехинацея, джинджифил и други билкови съставки за повишаване на имунитета или комбинация от витамин С, витамини от група В и минерали. Други продукти, продавани за подпомагане на имунната система, включват пребиотици и пробиотици, някои от които съдържат коластра, богата на антитела, имуноглобулини А и Е; и растежни фактори, които могат да бъдат компоненти, осигуряващи имуномодулиращо действие.

Съществуват и редица допълнителни продукти, предназначени за укрепване на имунната система, както и за предотвратяване и лечение на симптоми, най-често свързани с вируса на настинка и грип, които могат да съдържат една или повече от следните съставки: ехинацея, бъз и цинк.

Една от най-важните стъпки за поддържане на общото здравословно състояние и укрепване на имунната система е въвеждането на здравословен начин на живот в ежедневието. Добавките ще работят само във връзка с правилното хранене и активност, цялостно укрепване на здравето.

В идеалния случай здравословната и балансирана диета е оптималният подход за изграждане и поддържане на силна имунна система. Много пациенти обаче предпочитат да използват хранителни добавки, за да задоволят всички хранителни нужди.

Преди да препоръча употребата на някоя от тези добавки, лекарят проверява за възможни противопоказания и взаимодействия на лекарства или хранителни вещества. Пациентите със заболявания или тези, които приемат други лекарства, трябва да обсъдят употребата на тези добавки със своите лекари. Пациентите също трябва да бъдат предупредени за опасността от приема на мегадози витамини и винаги да четат етикетите, за да проверят за дублиране на лекарства, тъй като приемането на много хранителни добавки може да доведе до отравяне.

В нашия сайт вие ще откриете широка гама хранителни добавки за имунитет. Ако имате някакви въпроси - нашите консултанти са на ваше разположение за всякакви въпроси. 

1-32 от 102 (4 стр.) Сравняване0
Доказан опит
Повече от 10 години на пазара с хранителни добавки и хиляди доволни клиенти
Безплатна доставка
За поръчки на стойност над 70 лв - срок от 1 до 3 работни дни
Консултация
24-часова консултация с нашите специалисти по телефон и мейл
Гаранция
Изцяло натурални екстракти, с гаранция за работещи артикули, за подкрепа на вашето здрве
Яндекс.Метрика