Грипът е остро инфекциозно заболяване на дихателните пътища, причинено от грипния вирус. Включен в групата на острите респираторни вирусни инфекции (ОВИ). Периодично се разпространява под формата на епидемии и пандемии. При повечето хора симптомите на грип изчезват в рамките на една седмица без медицинска помощ. Но грипът може да причини тежки заболявания и дори смърт, особено при хора в риск. 

СЗО изчислява , че годишните грипни епидемии водят до 3-5 милиона случая на тежко заболяване и 390-650 хиляди смъртни случая. 

Видове грипни вируси

 1. Тип А (има подтипове А1, А2)Почти всички известни епидемии и пандемии от грип се причиняват от грипен вирус тип А. Той има много серотипове, които могат да заразят хора и животни. Различни подтипове причиняват птичи и свински грип. ДНК на вируса може да се промени бързо, така че всеки сезон има щамове на грип, които се различават от познатите досега.
 2. Тип B. Вирусите на грип B не се разпространяват до епидемичен размер. Те се понасят по-лесно от пациентите и практически не предизвикват усложнения.
 3. Тип С. Случаите на грип тип С се регистрират доста рядко, тъй като те имат неизразена клинична картина или са асимптоматични.

Как се предава грипът?

Заболяването се развива в резултат на навлизане в организма на вирус А, С или В – това е причината за грипната инфекция. Вирусът се разпространява от източника на заболяването до податлив организъм. Инкубационният период варира от 4-12 часа до 3 дни.

Пациентът отделя максимално количество вирус през първите 6 дни след заразяването. Колкото по-висока е концентрацията на вируса в секретирания секрет, толкова по-силни са катаралните симптоми (кашлица, хрема, кихане), толкова по-висок е рискът от инфекция.

Има два начина за предаване на грипния вирус:

 • ВъздушенВирусът се освобождава заедно със слюнката и храчките, когато заразен човек киха, кашля или просто участва в разговор. Под формата на фин аерозол вирусът се разпространява в околния въздух и се вдишва от здрави хора.
 • Входната врата може да бъде не само устата или носа, но и очите на човек. Колкото повече хора са в стаята, толкова по-голям е рискът от инфекция. Това важи особено за сплотени екипи, например за групи в детска градина, класни стаи, офиси и др.
 • Контактен и битов път на предаване. Не трябва да се изключва възможността вирусът да се предава чрез личен контакт. Тоест, ако храчките, съдържащи вируса, попаднат върху хигиенни продукти, прибори за хранене, спално бельо и здрав човек използва тези неща, той ще бъде заразен.

Ръкостискането като причина за инфекция

При проучване сред 1000 жители на Великобритания е установено, че 57% от тях не биха целунали човек, болен от грип или други остри респираторни вирусни инфекции. Освен това 86% от хората биха заменили целувката с ръкостискане.

В същото време митът, че грипът се предава чрез целувка с болен, беше опроверган от учени от Великобритания. Рискът от инфекция се увеличава няколко пъти, ако се ръкувате, а не целувате.

Експертите, работещи в университета в Кардиф, обясняват този факт с факта, че вирусът се предава чрез слуз, а не чрез слюнка. Тоест, заразен човек докосва носа, очите, устните си и слузта полепва по ръцете му. По време на ръкостискане тази слуз попада върху ръцете на здрав човек и след това по същия начин се прехвърля върху здрави лигавици.

Резултатите от това проучване още веднъж доказват, че населението без медицинско образование е слабо запознато с начините на предаване на грипния вирус и ОРВИ. Затова експертите отново напомнят, че близкият контакт с източника на заразата е важен за разпространението на вируса. В това отношение кашлянето, кихането и ръкостискането са от особено значение.

Как да различим грипа от настинка и ОВИ?

Симптомите могат да бъдат с различна интензивност, в зависимост от вида на грипния вирус и функционирането на имунната система на човека, но като цяло клиничната картина се определя от общи симптоми.

 

Настинка

ОВИ

Грип

Чувствам се по-зле

Постепенно

Бърз

Внезапно

Телесна температура

>37,5°С

>38°С

39-40°С

Интоксикация

Не се изразява

Да, изразява се с повишена умора

Да, силно втрисане, главоболие и болка при движение на очите, фотофобия, болки в тялото

Хрема и назална конгестия

Появява се в първите часове

Проявява се в първите дни

Те могат да се развият като усложнение, не преди

Основната разлика в самото начало е зачервяване на очите и сълзене. Това е симптомът, който показва грип. И кихането е характерно за ОВИ.

Честите симптоми на грип включват:

 • Болезнени усещания в мускулите, болки. Мускулната скованост и болезнената болка в тях се появяват с края на инкубационния период и постепенно се увеличават. Виновникът за мускулната болка е вирусният компонент хемаглутинин, който води до нарушено кръвообращение в съдовете. В резултат на това метаболизмът се нарушава, недостигът на кислород се увеличава и естествените отпадъчни продукти се застояват в мускулите, причинявайки болка и болки.
 • ТрескаСкокът на телесната температура е един от първите симптоми, че грипният вирус е навлязъл в тялото. Повишаването на телесната температура показва, че тялото се бори с инфекция.
 • Втрисането , което се появява по време на грип, е защитна реакция на организма, която е насочена към намаляване на загубата на топлина.
 • Загуба на апетитАпетитът намалява поради факта, че активността на хранителния център в мозъка е инхибирана. Това е естествена особеност на човешкото тяло, което се обяснява с факта, че всичките му сили трябва да бъдат насочени към борба с инфекцията.
 • Кашлица
 • Появата на главоболие .
 • Нарастваща обща слабост.

Усложнения от грип

Не забравяйте, че в началото симптомите на грипа може да изглеждат безобидни, но могат да имат сериозни усложнения, ако не се лекуват. Определено трябва да посетите лекар!

Грипът може да причини сериозни усложнения и последствия (включително смърт):

 • Отит (възпаление на ушите).
 • Синузит (възпаление на параназалните синуси).
 • Менингит (възпаление на менингите).
 • Трахеит (възпаление на трахеята).
 • Пневмония , бронхит (възпаление на белите дробове, бронхите).
 • Миокардит (възпаление на сърдечния мускул).
 • Гломерулонефрит (бъбречно възпаление).

Ако пациентът изпита поне 1 от следните симптоми, незабавно се обадете на лекар:

 • конвулсии ;
 • Халюцинации, нарушено съзнание;
 • Температура над 40 C°;
 • Недостиг на въздух , затруднено дишане;
 • Болка в задната част на главата, която не се облекчава от лекарства;
 • Кожен обрив.

Лечение на грип

Медицинските продукти (лекарства, витамини, лекарства) са посочени с информационна цел. Не препоръчваме да ги използвате без лекарско предписание. Препоръчваме да прочетете: 

Следните лекарства се използват за облекчаване на симптомите на грип:

 • Антивирусни средства. Приемайте антивирусни лекарства с доказана ефективност . Те включ ват: Tamiflu ,Nomides, Relenza , Amantadine и Remantadine . Изборът на конкретно лекарство и изчисляването на дозировката се извършва от специалист.
 • Ако температурата се повиши над 38,5 , трябва да вземете антипиретично лекарство, например парацетамол, ибупрофен. Аспиринът е противопоказан при деца поради риск от развитие на синдром на Рейе!
 • Препаратите с нимезулид не само намаляват температурата, но и облекчават мускулните болки и главоболието.
 • При болки в гърлото. Гърлото може да се гаргара и да се лекува с готови лекарствени форми: хлорофилипт, разтвор на Лугол, мирамистин, йодинол и др.
 • Лекарства за кашлицаЗа да облекчите кашлицата, трябва да намалите вискозитета на храчките, така че да се изкашля лесно. Отхрачващи средства могат да се използват за разреждане на храчки, например Lazolvan, ACC, Mucaltin, Bronholitin, Bromhexine, Ambroxol, Acetylcysteine ​​и др.
 • За улесняване на назалното дишане се използват вазоконстрикторни капки, те включват средства като: тизин, нафтизин, нафозалин, ксилен, галазолин, санорин, отривин, ринофлуимуцил и др.
 • С подуване на лигавицата. За облекчаване на подуване по време на грип се предписват антихистамини .

Поради повишено изпотяване и интоксикация с грип, съществува риск от дехидратация . Определено трябва да пиете топли напитки през цялото време.

Антибиотици при грип

Вирусните инфекции, включително грип, не се лекуват с антибиотици. Въпреки това, лекар може да Ви ги предпише, ако имате усложнена инфекция и добавяне на бактериална флора (например поява на възпалено гърло , което трябва да се лекува с антибиотици ). Изборът се извършва индивидуално във всеки случай от лекуващия лекар.

Ваксина срещу грип - как действа?

Ефективна мярка за борба с грипа е ваксинацията, която намалява броя на страничните ефекти от инфекцията, ускорява възстановяването и намалява смъртността от грип. Ако човек се срещне с вирус, срещу който е бил ваксиниран, тогава в повечето случаи заболяването не се проявява, а ако се получи заразяване, заразяването е много по-лесно.

За да започнат производството на ваксина, учените анализират вероятността от разпространение на щамовете на грипния вирус. Идентифицирани са тези, които ще преобладават в бъдещия период на обща заболеваемост. Въз основа на тези данни се произвеждат подходящи ваксини и се разпространяват в лечебните заведения.

След въвеждането на ваксината в кръвния поток започва активен синтез на специфични антитела срещу тези видове вируси. Антителата образуват имунитет от влиянието на определени щамове върху тялото. При взаимодействие с източника на този вирус - заразен човек - вероятността от инфекция е изключително ниска.

Извършването на специфична ваксинация може да намали риска от заболяване от 40% до 60% . Ваксиниран човек може да се зарази, ако е изложен на друг вид грип. Въпреки това, болестта ще премине по-лесно, симптомите ще бъдат по-слабо изразени, тъй като антителата на ваксината все още ще изпълняват своето имунно действие.

Най-доброто време за ваксина срещу грип е края на октомври, максимум първата седмица на ноември. До началото на сезона на заболеваемостта, който настъпва в края на есента, тялото има време да произведе достатъчно количество антитела. Процесът на развитие на антитела срещу грип отнема около две седмици от датата на ваксинацията.

Странични ефекти

Въпреки голямата образователна работа на лекарите, всяка година голям брой хора отказват да получат противогрипна ваксина, обяснявайки това със страх да не се разболеят. Всеки трябва да помни, че противогрипната ваксина не може да причини грипна инфекция. Човек не може да се разболее именно защото е ваксиниран. Грипната ваксина съдържа мъртъв вирус. Тези форми на щамове не са достатъчно силни, за да причинят заболяване. Все пак трябва да се отбележи, че след ваксинация срещу грип могат да се появят незначителни странични ефекти. Те се характеризират с лека тежест и кратка продължителност. Отрицателните симптоми след ваксинация са много по-леки от клиничната картина по време на грип.

Най-често страничните ефекти се изразяват в:

 • Болезнени усещания на мястото на инжектиране.
 • Повишаване на телесната температура до 37,1 - 38 градуса през първите дни след ваксинацията.
 • Лека мускулна слабост.

Неприятните симптоми се появяват изключително рядко и продължават не повече от два дни. По-голямата част от ваксинираните хора не съобщават за странични ефекти.

6 продукта срещу грип

По-долу са 6 храни, които според международни изследвания помагат за облекчаване на симптомите на грип. Те обаче не заместват основното лечение, предписано от лекар!

За облекчаване на симптомите и борба с вируса традиционната медицина използва естествени средства:

 1. Чесън. Резултатите от изследването показват, че тези, които са приемали чесън, са имали 70% по-малка вероятност да се разболеят от тези, които са приемали плацебо. Освен това пациентите с грип, които са консумирали чесън, се възстановяват средно 3-4 дни по-бързо от останалите 
 2. мед . Известно е, че медът има изразени антибактериални свойства. Медицински наблюдения показват имуностимулиращото действие на меда. Предвид всички изброени качества, медът се препоръчва при заболявания на гърлото, причинени от бактерии. За да направите това, разтворете 1/2 чаена лъжичка мед в чаша топло мляко, чай или вода. Медената напитка успокоява раздразненото гърло, възстановява загубата на течности и има антибактериален ефект.
 3. джинджифил. Полезен със своите антимикробни, антиоксидантни и противотуморни свойства.
 4. Ехинацея. Помага добре в началото на заболяването, при най-ранните симптоми. Той помага да се предотврати развитието на усложнения и ще помогне значително да се намали продължителността на заболяването.
 5. Кисело мляко. Пробиотиците са полезни за възрастни, деца и отслабени пациенти. Те стимулират защитните функции на организма, съкращават периода на заболяването и намаляват употребата на антибиотици. Децата, на които е дадено кисело мляко с пробиотици, се възстановяват по-бързо и имат 55% по-леки симптоми на грип.
 6. Витамин С. Приемът на витамин С в комбинация с цинк може да облекчи неприятните симптоми и да съкрати периода на инфекция. Витамин С и цинк облекчават настинки, пневмония, малария и диария.

Рекордьор по съдържание на витамин С е:

 • Шипка суха (1200 mg/100 g)
 • Червен пипер (250 mg/100 g)
 • Касис (200 mg/100 g)

Препоръки за лечение на грип

За да се облекчи състоянието на пациента, лекарите съветват да се спазват следните препоръки по време на лечението:

 1. Поддържайте почивка на легло.
 2. Ако телесната температура не надвишава 38 °C, тя не трябва да се понижава. Това е важно, тъй като тялото самостоятелно произвежда антитела, насочени към борба с инфекцията. Те ви позволяват не само по-ефективно да се борите със самия грип, но и да избегнете усложнения в бъдеще.
 3. За бързо премахване на симптомите на интоксикация е показан обилен режим на пиене. Течността трябва да е топла. Като напитки можете да използвате чай с малини, с мед, отвара от шипки, глог, билкови чайове и плодови напитки.